27 Apr 2024
28 Apr 2024
  1. Jelenia Struga
  2. Slow Life
  3. Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska

Dieta śródziemnomorska uznawana jest za jeden z najzdrowszych modeli żywieniowych na świecie. W 2022 roku po raz piąty z rzędu wygrała plebiscyt na najzdrowsze diety. Posiada wysoki potencjał prozdrowotny, obniżając ryzyko zachorowania na choroby cywilizacyjne takie jak otyłość, cukrzyca, miażdżyca czy nowotwory. Jej prozdrowotne korzyści przypisuje się kwasom tłuszczowym omega-3 i omega-6 pochodzącym z ryb, oliwy z oliwek, nasion i orzechów przy jednoczesnym ograniczeniu spożycia tłuszczy nasyconych pochodzących z tłustego i czerwonego mięsa. Model diety śródziemnomorskiej bazuje na świeżych warzywach i owocach, obfitujących w minerały, witaminy, polifenole i antyoksydanty co korzystnie wpływa na poprawę odporności organizmu. Dodatkowo działa ochronnie na układ nerwowy, wykazując działanie profilaktyczne w stosunku do chorób neurodegeneracyjnych takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Dla kogo? 

Dieta śródziemnomorska przeznaczona jest zarówno dla osób zdrowych jak i tych zmagających się z różnymi chorobami dietozależnymi. Swoje zastosowanie znalazła przede wszystkim w prewencji i wspomaganiu leczenia chorób sercowo-naczyniowych i cukrzycy. 

Główne zasady diety:

  • Wysokie spożycie świeżych warzyw i owoców
  • Wykorzystanie oliwy z oliwek jako głównego źródła tłuszczu
  • Wysokie bądź umiarkowane spożycie ryb i owoców morza
  • Spożywanie w umiarkowanych ilościach jaj i chudego nabiału
  • Niskie spożycie mięsa, głównie czerwonego
  • Wysokie spożycie produktów pełnoziarnistych, kasz, płatków owsianych, ciemnego pieczywa, makaronu razowego
  • Spożywanie nasion roślin strączkowych, orzechów oraz pestek
  • Ograniczenie produktów wysokoprzetworzonych, słodyczy, słonych przekąsek oraz alkoholu 

Efekty diety:

  • Obniżenie cholesterolu całkowitego
  • Podwyższenie frakcji cholesterolu HDL
  • Obniżenie frakcji cholesterolu LDL
  • Zmniejszenie poziomu Trójglicerydów
  • Obniżenie poziomu homocysteiny
  • Zwiększenie wrażliwości tkanek na działanie insuliny
  • Regulacja poziomu glukozy we krwi
  • Ochrona otoczki mielinowej włókien nerwowych
  • Przestrzeganie śródziemnomorskiej piramidy żywienia wiąże się z lepszą kontrolą masy ciała oraz mniejszym ryzykiem nadwagi i otyłości.
Newsletter
Anmeldung für den Newsletter
Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen.

OK, schließen