28 Apr 2024
29 Apr 2024
  1. Potencjalka
  2. KLASYFIKACJA WÓD

KLASYFIKACJA WÓD

 

Woda mineralna

Naturalna woda mineralna to woda podziemna naturalnego pochodzenia, która zawiera zróżnicowane składniki mineralne jak wapń, magnez, siarczany, wodorowęglany, fluorki, jodki, sód czy chlorki.

Wody wysoko zmineralizowane nie są odpowiednie do stałego spożycia w większych ilościach.


Woda źródlana

Woda źródlana to woda podziemna naturalnego pochodzenia, najczęściej niskozmineralizowana. Jest odpowiednia do stałego stosowania bez ograniczeń dotyczących wieku i stanu zdrowia.

Składniki, które niektóre osoby powinny limitować występują w małych ilościach (chlorki, sód, potas, siarczany, fluorki oraz jodki).


 

Woda stołowa

Woda stołowa to woda źródlana lub nisko zmineralizowana woda mineralna, do których dodawana jest woda mineralna wysoko zmineralizowana lub wybrane składniki mineralne.

Wody takie przeznaczone są głównie dla osób pracujących w uciążliwych warunkach termicznych oraz sportowców.


Woda lecznicza

Wśród wód butelkowanych wyróżniamy grupę wód o działaniu leczniczym. Mogą one mieć bardzo wysoką mineralizację (nawet 34 tys. mg/l) i są stosowane najczęściej wg wskazań lekarza.

Szczególne właściwości i wskazania do stosowania takich wód muszą być potwierdzone odpowiednimi badaniami.

 

Newsletter
Anmeldung für den Newsletter
Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen.

OK, schließen